Το Σάββατο 4/6 και την Κυριακή 5/6 κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για την Κτηνιατρική Εβδομάδα στην Καρδίτσα, που διοργανώθηκαν από το Τμήμα Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, υπό την αιγίδα του Δήμου Καρδίτσας.

Στις εκδηλώσεις πρωτοστάτησαν οι φοιτητές του Τμήματος Κτηνιατρικής με το Περίπτερο στην Κεντρική Πλατεία (από το Σάββατο πρωί μέχρι την Κυριακή απόγευμα). Με τον ενθουσιασμό και το ενδιαφέρον τους για την ενημέρωση του κοινού πάνω στην επιστήμη τους και το επάγγελμα του κτηνιάτρου, κινητοποίησαν τους πολίτες και έδωσαν ένα δυναμικό στίγμα παρουσίας στην πόλη.

Ιδιαίτερα τιμητική ήταν και η παρουσία των προσκεκλημένων ομιλητών στην ανοιχτή εκδήλωση του Τμήματος Κτηνιατρικής την Κυριακή το απόγευμα, όπου συζητήθηκε η πρόοδος πάνω στα 250 χρόνια Κτηνιατρικού Επαγγέλματος, καθώς και η πρόοδος του Τμήματος Κτηνιατρικής τα 17 χρόνια παρουσίας του στην πόλη της Καρδίτσας. Επίσης, ανακοινώθηκαν τα πρώτα αποτελέσματα της Εξωτερικής Αξιολόγησης του Τμήματος.

Τέλος, με τη Συναυλία της Μουσικής Ομάδας των Φοιτητών του Τμήματος Κτηνιατρικής στο Παυσίλυπο το βράδυ της Κυριακής, οι εκδηλώσεις έκλεισαν σε ένα κλίμα χαράς και σύμπνοιας μεταξύ των παρευρισκομένων εκπροσώπων του Δήμου, του Τμήματος, των καλεσμένων και των φοιτητών.

Αναλυτικά:

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΟΙΝΟΥ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ, 4-5/6/2011

Ο Σύλλογος IVSA των φοιτητών του Τμήματος Κτηνιατρικής καλωσόρισε και ενημέρωσε τους πολίτες της Καρδίτσας πάνω στο ρόλο του κτηνιάτρου, έδωσαν πληροφορίες για το Τμήμα και τη λειτουργία των Πανεπιστημιακών Κλινικών στην Καρδίτσα, και ευαισθητοποίησαν τους πολίτες με τη ζωντάνια και την αγωνιστικότητά τους, τόσο όσον αφορά το ρόλο του κτηνιάτρου στη σημερινή εποχή όσο και του πανεπιστημιακού Τμήματος Κτηνιατρικής στην τοπική κοινωνία.

Παράλληλα και συμπληρωματικά, αξίζει να σημειωθεί ότι λειτουργούσε Περίπτερο του Φιλοζωϊκού Ομίλου Καρδίτσας, με επιπλέον ενημέρωση για τα αδέσποτα ζώα.

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

ΤΜΗΜΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ, 5/6/2011, ώρα 18:30

Μεγάλη συμμετοχή και ιδιαίτερη επιτυχία είχε η ενημερωτική εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Τμήμα Κτηνιατρικής.

Την εκδήλωση συντόνισε ο Πρόεδρος του Τμήματος Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Χαράλαμπος Μπιλλίνης, ο οποίος πραγματοποίησε ομιλία με τίτλο «Το Τμήμα Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας – Διαχρονική εξέλιξη και προοπτικές». Στο πλαίσιο της ομιλίας του ο Πρόεδρος του Τμήματος παρουσίασε το δυναμικό του Τμήματος και την εξέλιξή του στα 17 χρόνια από την ίδρυσή του στην Καρδίτσα. Περαιτέρω, τόνισε τα ιδιαίτερα θετικά σχόλια που αποκόμισε το Τμήμα κατά την πρόσφατη Αξιολόγησή του από την ομάδα Εξωτερικών Αξιολογητών της Α.ΔΙ.Π. (Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση), και ευχήθηκε να αξιοποιηθούν κατά το δυνατό από το Τμήμα για την περαιτέρω ανάπτυξή του, αλλά και από την πολιτεία για τη στήριξή του.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας (ΕΚΕ), κ. Απόστολος Ράντσιος, ο οποίος μίλησε για το «Ρόλο της Κτηνιατρικής στο σύγχρονο κόσμο». Ο κ. Ράντσιος έκανε μια αναδρομή στις οικολογικές και κοινωνικές μεταβολές που έχουν συντελεστεί από την Ίδρυση της πρώτης Κτηνιατρικής Σχολής στη Λυών πριν 250 χρόνια (1761) και κατέληξε ότι η Κτηνιατρική είναι το «εργαλείο» των κοινωνιών για την αξιοποίηση των ζώων, αποκαλώντας τον κτηνίατρο προστάτη της υγείας και κηδεμόνα των ζώων. Ο κ. Ράντσιος ιδιαίτερα συγκινημένος τόνισε ότι η Κτηνιατρική επιστήμη πρέπει να θεωρείται παγκόσμιο δημόσιο αγαθό και φέτος που εορτάζονται τα 250 χρόνια κτηνιατρικής είναι μια ευχάριστη σύμπτωση ότι το ίδιος έτος απαλλάχτηκε ο σύγχρονος κόσμος από την «πανώλη των βοοειδών» – η 2η ασθένεια (ανθρώπων ή ζώων) που εξαλείφεται παγκοσμίως. Ο κ. Ράντσιος έκλεισε την ομιλία του με το σύνθημα «Κτηνίατροι: για την υγεία, για τα τρόφιμα, για τον πλανήτη».

Τέλος, η ομιλία της Προέδρου του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου κ. Αθηνάς Τραχήλη με τίτλο «Ο ρόλος του Κτηνιάτρου στην προστασία της δημόσιας υγείας – Επαγγελματικά δικαιώματα» συνόψισε τα βασικότερα σημεία που πρέπει να προσέξουν οι απόφοιτοι του Τμήματος βγαίνοντας στην αγορά εργασίας, αλλά και οι ιδιοκτήτες των ζώων που απευθύνονται στους κτηνιάτρους. Η κ. Τραχήλη τόνισε επίσης ότι η Κτηνιατρική σήμερα είναι παντού για να εξασφαλίσει την υγεία μας ως καταναλωτές, μας προστατεύει αποτελεσματικά από επικίνδυνα νοσήματα που μεταδίδονται από ζώα σε άνθρωπο (γρίπη), προστατεύει την ψυχική υγεία μας με τα ζώα συντροφιάς που τόσο απλόχερα δίνουν την αγάπη τους και είναι ακόμα πίσω από κάθε ιατρική καινοτομία. Επίσης, μίλησε για τη δραστηριότητα του Συλλόγου, ο οποίος συμμετέχει στις συζητήσεις τα τελευταία χρόνια για όλα σχεδόν τα Νομοσχέδια που αφορούν την άσκηση του κτηνιατρικού επαγγέλματος. Σε ό,τι αφορά την αδειοδότηση του επαγγέλματος, η κ. Τραχήλη ενημέρωσε ότι ο Σύλλογος κατόρθωσε να μη συμπεριληφθεί στα ανοιχτά επαγγέλματα, ενώ πρόσφατα συνέβαλε στην καθιέρωση του «εγκεκριμένου κτηνιάτρου», που θα δώσει διέξοδο σε μεγάλο αριθμό κτηνιάτρων. Τέλος, τόνισε ότι ο αγώνας για το νομικό πλαίσιο για τα αδέσποτα ζώα παραμένει βασική προτεραιότητα του Συλλόγου.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν:

-Εκπρόσωπος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος & Φαναριοφερσάλων κ.κ. Κύριλλου,

-ο Δήμαρχος Μουζακίου κ. Γ. Κωτσός

-ο Αντιδήμαρχος Καρδίτσας κ. Αθανάσιος Μαρκινός

-και εκπρόσωποι: των Βουλευτών κ.κ. Ρόβλια, Σαλαγιάννη, Θεοχάρη, Ταλιαδούρου και Τσιάρα.

Επίσης, τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους:

-ο Πρόεδρος του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων κ. Μανούρας Αθανάσιος, και

-ο Πρόεδρος του Τμήματος Δασοπονίας & Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος κ. Χουλιάρας Ιωάννης.

ΣΥΝΑΥΛΙΑ

ΠΑΥΣΙΛΥΠΟ, 5/6/2011, ώρα 21:00

Στο Παυσίλυπο και με την ευγενική χορηγία του Δήμου Καρδίτσας πραγματοποιήθηκε συναυλία από τη Μουσική Ομάδα των Φοιτητών του Τμήματος Κτηνιατρικής.

Ο Δήμαρχος κ. Κωνσταντίνος Παπαλός παρευρέθηκε στην εκδήλωση, όπου συνεχάρη τους διοργανωτές και ευχήθηκε καλή συνέχεια στο Τμήμα.

Φοιτητές, προσωπικό, διδάσκοντες του Τμήματος Κτηνιατρικής, και οι λοιποί προσκεκλημένοι έκλεισαν με ενθουσιασμό τις εορταστικές εκδηλώσεις για την Κτηνιατρική Εβδομάδα.

Δείτε σχετικό άρθρο στο Karditsanews

 

Πατήστε σε κάποια από τις ακόλουθες φωτογραφίες για να περιηγηθείτε στο φωτογραφικό άλμπουμ της εκδήλωσης.